Detalii suplimentare - Pagina oficială ECDL România
Centrul Colegiul National ”Mihai Eminescu” București este Centru de Testare Acreditat ECDL - Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) care este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional. Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 150 de țări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu. În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).
Valabilitatea Permisului ECDL
-
Permisul ECDL obţinut în România este valabil în oricare ţară din lume în care este recunoscut standardul ECDL/ICDL. Permisul ECDL nu are limită de valabilitate în timp, competențele digitale fiind certificate pe viață, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susținerii examinării.
Cui se adresează certificările ECDL?
-
Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL. Nu există limită de vârstă pentru înscrierea în programul de certificare ECDL.
1. Profilul ECDL pentru BAC
Certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, doresc să echivaleze proba de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului. Permisele ECDL PROFIL BAC au aceeaşi recunoaştere internaţională şi valabilitate nelimitată ca oricare alt tip de certificare ECDL. Toți elevii care obțin certificatul ECDL își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional cu certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC.
Nivelul de competență digitală care apare scris pe diploma de Competențe Digitale a examenului de bacalaureat este: - “utilizator avansat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL PROFIL START BAC* - “utilizator experimentat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL PROFIL BAC* - „utilizator de nivel mediu”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL Start** - „utilizator experimentat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL Complet**
Programa pentru obținerea Permisului ECDL PROFIL BAC corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregăteasca chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională.
- Permisul ECDL PROFIL START BAC se obţine în urma promovării a 4 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar.
- Permisul ECDL PROFIL BAC se obţine în urma promovării a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări.
2. ECDL Profil pentru personalul didactic
ECDL PROFIL DIDACTIC se adresează cadrelor didactice care, deţinând acest permis, doresc să beneficieze de oportunitatea obţinerii unui număr de 20, respectiv 25 de credite profesionale transferabile. Permisul ECDL PROFIL DIDACTIC se obţine în urma promovării a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări.
Alte AVANTAJE
-oportunităţi pentru a obţine o bursă în străinătate. -satisfacerea unor cerinţe pentru accesarea programelor de studii liceale sau universitare din alte ţări. -studenții își pot echivala diverse cursuri de informatică sau birotică cu Permisul ECDL, la anumite universități. -un CV este mai vizibil cu o certificare internațională. Permisul ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă mai bun, îmbunătăţeste perspectivele de promovare în carieră și scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu. -cadrele didactice din învățământul preuniversitar care dețin Permisul ECDL pot beneficia de credite profesionale transferabile.
Înscrierea în programul ECDL/ ICDL
Începând cu 1 septembrie 2013 înscrierea în programul ECDL se face pe baza unei serii unice de înregistrare achiziționată de la reprezentantul centrului de testare acreditat la care v-ași inscris. Aceasta poate fi dobândită după ce elevul s-a înscris în prealabil pe site-ul ECDL România la acest link. După confirmarea link-ului de inregistrare primit pe mail-ul personal al parintelui (pentru elevii minori) sau pe cel al elevului major, elevul va lua legătura cu reprezentantul centrului de testare ECDL dorit pentru alocarea lui la centrul respectiv în vederea susținerii examenelor. Centrul de testare ECDL de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” organizează lunar examinări ECDL în timpul liber al elevilor, acestea fiind anunțate anterior. Testarea în timpul examenului se desfășoară în laboratorul de informatică, fiecare candidat programat stă la un laptop, se conectează online la platforma de testare (examinare) cu afişarea rezultatului parțial la finalizarea examenului, iar ca aplicaţii se folosesc sistemul de operare Windows 10 și pachetul de programe Microsoft Office 2007. Tot de la coordonatorul centrului de testare ECDL se pot achiziționa simulari pentru fiecare modul solicitat, simulari care sunt disponibile online și se fac anterior examinării pentru pregătire.
Vă puteţi înscrie în programul ECDL în orice moment pe www.ecdl.ro prin completarea Formularului de înregistrare şi achiziţionând apoi o serie unică de înregistrare ECDL. Candidații nu au obligația de a urma un curs de pregătire înainte de a se înscrie în programul de certificare ECDL și de a susține examenele. Pentru pregătire, solicitaţi simulări ECDL către Centrul de Testare ECDL la care v-aţi înscris.
Certificarea ECDL
După promovarea tuturor examenelor aferente tipului de certificare ECDL ales, candidatul solicită Permisul ECDL corespunzător către centrul de testare ECDL unde a finalizat examenele, sub forma digitală (gratuit pentru toți candidații) sau formă letrică (contra cost). Permisul ECDL este valabil pe o perioadă nedeterminată.
Durata susținerii examenelor
Perioada de obținere a unei certificări ECDL depinde de tipul de certificare ales, de nivelul de competenţă al fiecărui candidat şi de nevoia de a urma sau nu cursuri în vederea susţinerii acestor examene.
Autenticitatea unui Permis ECDL
Se poate verifica contactând direct ECDL ROMANIA la adresa office@ecdl.ro, prin accesarea profilului candidatului ECDL sau la acest link.
Alegeţi certificarea ECDL de care aveţi nevoie și intraţi în programul internațional de certificare a competențelor digitale!
Pentru alte informații referitoare la centrul de testare din Colegiul Național ”Mihai Eminescu” puteți contacta coordonatorul centrului, prof. Popescu Luminita, e-mail: ana.lumy@gmail.com, tel. 0763 806 945.
Pentru alte tipuri de certificari ECDL consultati Pagina oficială ECDL România.
|