Filmul ”Războiul regelui” – privit de elevi

Publicat in data de marți, martie 13 th, 2018 · no Comments · In

 

     Pot spune că în urma participării la activitățile extrașcolare organizate în onoarea ultimului rege al României, Mihai I, am avut șansa de a trăi anumite momente alături de oamenii din partea cărora am dobândit numeroase cunoștințe. Toate acele clipe mă  vor face să zâmbesc  ori de câte ori mi le voi aduce aminte… Nu contează câte zile au trecut și câte încă vor mai trece de atunci, faptul că am luat parte la un eveniment istoric plin de emoții, de recunoștință,  m-a făcut să apreciez foarte mult șansa mea de a fi contemporană cu regele Mihai I. Fără îndoială, este o mare diferență între a citi despre valorile naționale, deschizând simplu o carte, aflând tot ce s-a putut nota despre acestea și a trăi măcar o parte din anii în care regele Mihai I a fost în viață.

În data de 5 decembrie 2017, ultimul rege al țării se stinge din viață și aud asta chiar la liceu, la scurt timp dupa ora 13:00, ora decesului. Astfel se încheie o pagină din istoria României, precum ne-a spus și doamna profesoară de istorie, Beatrice Batista, în ziua respectivă.

În onoarea ultimului suveran al țării noastre,în Sala de Festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a fost organizată vizionarea filmului „Războiul regelui”. Nu a fost o simplă vizionare, pentru că a fost prezent dl  Dan Draghicescu, producător  asociat al  „ultimei. dintre marile povești nespuse ale celui de-al doilea război mondial” și dl. Gelu Ungureanu,  inițiatiatorul acestei întâlniri memorabile între personalitatea care și-a pus amprenta asupra istoriei noastre recente , contemporanul nostru pănă mai ieri, și noi, tinerii care vom transmite mai departe mesajul dăruirii sale.

Acest film, prin marturiile unor istorici consacrați, ne conduce spre  restabilirea adevărului istoric al rolului jucat în istoria acestei ţări de Majestatea Sa Regele Mihai I. Pe lângă redarea faptelor istorice, în special a problemelor apărute în viața politică a timpului, pelicula transmite publicului și gândurile, frământările interioare are regelui, încă din copilăria sa. Dar mai cu seamă, filmul pune în valoare decizia luată de Mihai I  la 23 august 1944, care a avut ca efect salvarea a mii de vieti și scurtarea războiului cu șase luni.

După proiecție, invitații li s- au adresat elevilor prezenți, reliefând  importanța pe care monarhia constituțională a avut-o asupra țării noastre, contribuind la clădirea, dezvoltarea și îmbogățirea culturii statului român. Totodată, din intervențiile acestora am înțeles cu toții cât de mult ar trebui să apreciem valorile naționale, cât timp mai sunt în viață. Gândul mi se îndreaptă acum la Neagu Djuvara, unul dintre istoricii care și-au adus contribuția la realizarea peliculei, dar care  s-a stins din viață recent.

Am petrecut momente greu de uitat, alături de oameni care au venit să ne ajute să ne înțelegem propria istorie. Am privit, am ascultat și am trăit, cu solemnitate, cu demnitate și cu respect, un război care s-a sfărșit : Războiul Regelui.

Ioana Ghimpețeanu-clasa a XII-a A

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De obicei raspundem in 24 de ore exceptand vacantele si zilele nelucratoare. Toate emailurile sunt confidentiale.

Va multumim pentru ca ne-ati contactat.

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty