Să învățăm limba chineză / Xuexi zhongguo

 

LIMBA CHINEZĂ

PROIECT CULTURAL-EDUCATIV

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” are in desfasurare activitati de studiere a limbii chineze, cu profesor nativ, in parteneriat cu Institutul Confucius si ANISCTR. Cursurile se adreseaza elevilor incepand cu clasa pregatitoare si se asigura, la cerere, pregatirea pentru testele de competente lingvistice YCT si HSK.

 

 

Elevii liceului participa la activitati cultural educative cu specific chinezesc, la invitatia organizatiilor partenere. Elevii si cadrele didactice au participat, in calitate de invitati dar si de voluntari, la Targul educativ de la Beijing, unde au fost prezenti invitati de la Primaria orasului Beijing precum si din conducerea unor universitati de top din China.

Ca de obicei, elevii au pregatit si un scurt show cu tema „ Wo de pengyou zar na li”.

Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, am avut placerea de a participa la expozitia de fotografie „ Noul Drum al Matasii” in calitate de invitati si de artisti.

Elevii mai „batrani” in studiul limbii chineze au interpretat cantecul „Wo de na xie hua” care a fost primit cu multa bucurie, aducand in dar invitatilor prospetime si culoare. Si cursantii incepatori au urat organizatorilor „Xin nien hao!”

 

O alta zi memorabila a fost cea in care am participat la expozitia de costume traditionale, de la Palatul Parlamentului, unde am putut urmari parada costumelor, cantece si dansuri chinezesti.

 

Elevii si profesorii au fost invitati la spectacolul de dans, muzica si expozitie Splendid Sichuan, la Palatul Bragadiru, unde au servit preparate specific chinezesti. La sfarsitul spectacolului, copiii au fost primiti cu drag in milocul artistilor. Expozitia a fost admirata de invitati, iar bufetul chinezesc degustat de acestia.

 

Anul scolar 2016-2017 a sosit cu o invitatie la Palatul Copiilor, unde sa sarbatorit intrun mod atractiv si amuzant Ziua Internationala a Institutelor Confucius. Cu aceasta ocazie, elevii au pictat masti chinezesti. Cei mai indrazneti au participat la concursul de cultura generala. Profesoarele si voluntarele de la Institutul Confucius au cantat la instrumente traditionale.

La Colegiul National ”Mihai Eminescu” s-au organizat activitati in saptamana ”Scoala Altfel” in care elevii, profesorii si parintii au luat masa impreuna la restaurantul chinezesc Zao.

Aici elevii au degustat mancare chinezeasca, pe care au servit o cu traditionalele betisoare chinezesti.

 

Tot in cadrul saptamanii „Scoala Altfel” elevii au putut observa indeaproape festivitatea servirii ceaiului, un adevarat show organizat de profesoarele de la Institutul Confucius, imbracate in straie traditionale.

 

O alta activitate inedita a fost cea in care copiii au facut aranjamente cu flori de primavara, pe care le intalnim si in China: orhidee, narcise galbene si albe.

La clasele mai mici, tema lucrarii a fost „ Dragonul”, un animal mitologic chinezesc. Deasemenea, elevii au pregatit colaje cu pasari minunate, impodobite cu panglici si pene. Nu toti copiii si au terminat lucrarea in acea zi, fiind atenti la servirea ceaiului si la explicatiile profesoarelor.

 

Elevii au fost invitati la Anul Nou Chinezesc, la Aula Facultatii de Drept. Pe langa spectacolul atractiv, ei au participat la tombola cu premii surpriza, iar la final au fost invitati la standul cu gustari traditionale chinezesti. Deasemenea, au incantat pe cei prezenti cu „Liang zhi lauhu”, cantecul celor doi tigri.

 

La concursul national de pictura, avand tema „China vazuta prin ochii de copil” au participat si elevii colegiului. Ei au fost indrumati de dna profesoara Elena Dumitrescu si dna invatatoare Daoud Despina.

Rezultatele au fost peste asteptari, fiind premiati elevi din ciclu primar si de liceu.

Picturile elevilor au incantat vizitatorii prezenti la Gradina Botanica. Lucrarile tinerilor artisti se afla si in prezent expuse la Institutul Confucius.

Cu ocazia zilei copiilor 1 Iunie 2016, cursantii de limba chineza au participat, la Pavilionul Central din Gradina Botanica, la festivitatea de sfarsit de an.

 

Aici au interpretat cantecele invatate cu laoshi Lucian, au participat la atelierul de caligrafie si au primit diplomele binemeritate.

Tot cu laoshi Lucian am petrecut ultima ora din primul semestru, in atmosfera de veselie, participand la concursuri de memorie si rapiditate.

Unii dintre elevi au devenit specialisti in mancatul cu betisoare chinezesti, fapt dovedit la servitul stafidelor.

 

Toti au fost rasplatiti cu premii, pentru ca toti au meritat.

Cursurile se desfasoara prin metodele specifice profesorilor Institutului Confucius, utilizand programa scolara, care sta la baza invatarii pentru testele de competente digitale.

Profesorul nativ este asistat la clasa de dna Lavinia Vigheciu, in calitate de voluntar, care asigura traducerea. Datorita sistemului de predare cu ajutorul profesorului nativ, elevii dobandesc o cunoastere mai buna a limbii chineze si o pronuntie corecta.

 

Nimen laile!

 

De obicei raspundem in 24 de ore exceptand vacantele si zilele nelucratoare. Toate emailurile sunt confidentiale.

Va multumim pentru ca ne-ati contactat.

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty